pátek 5. září 2008

Proč Jack Russell teriér

Malý, temperamentní pejsek anglického venkova. Stále veselý, kontaktní voříšek z televizních reklam, který umí nepřekonatelně kroutit hlavičkou, když poslouchá, co mu páneček říká.

Tak to je asi první vjem každého nového zájemce o plemeno Jack Russell teriér. Skutečnost ovšem daleko předčí veškerá očekávání. Tolik radosti ze života, pohody, vřelosti, inteligence, lásky, ale i odvahy se do toho malého pejska snad nemůže ani vejít. Vzezřením upoutá každého, kdo má smysl pro humor a povahou otevře bezpečně každý zámek, i k tomu nejstudenějšímu srdci.

Název dostal po svém "stvořiteli" faráři Johnu (Jacku) Russellovi z Devonu, který plemeno vytvořil na počátku 19 století. Ten, jako nadšený lovec lišek, své psy šlechtil a choval především pro lov. Jejich devizou měl být bojovný duch, schopnost vyrovnat se honičům a vypořádat se s protivníkem v noře. Ovšem z té měl škodnou pouze vyhnat, ale nikoliv usmrtit. Na to byl příliš malý. Stran exteriérových znaků ho zajímala snad jen bílá barva, která musela být jako základní. Pro tento účel skupoval teriéry a pokud neodpovídali jeho požadavkům, zejména pracovním, prodával je dál. Během šedesáti let chovatelské činnosti vytvořil reverend Russell pracovního teriéra, který, když zrovna nelovil lišky, se rád vypořádal i s jinou škodnou.

Co se tedy vše smíchalo, aby vznikl dnešní Jack Russell teriér? Prý to tenkráte bylo asi takto: začalo se s fenou krátkosrstého teriéra, pak, kvůli jemnější srsti, se přikřížil greyhound, ale, ach ty uši!, a tak hurá za bíglem a potřebnou odvahu dodá buldok. Tolik volně přeložen výrok o tehdejším šlechtění faráře Russella. Plemeno se postupem času hodně změnilo a jaká všechna plemena byla dále přikřížena, se dostatečně neví. Snad jezevčíci, dandie dinmont teriéři, sealyham teriéři, či velškorgi cardigani.

A jaký je dnešní, moderní Jack Russell teriér? Dle standardu (FCI č. 9/12.03.1998, země původu Anglie, země vývoje Austrálie) to má být silný, aktivní, hbitý a pohyblivý pracovní pes s odvážnou povahou a pružným tělem střední délky. Jeho aktivní pohyb se hodí k jeho čilému výrazu. Má být odvážný a nebojácný, přátelský a sebevědomý. K tomu mohu dodat pouze to, že je jako správný teriér vždy nachystaný k akci, je rošťácký, směje se na vás a v temně hnědých očích má vždy otázku, "tak co budeme dělat teď, paničko?". Miluje procházky a sportování. Je rád pánečkem zaměstnáván, jakoukoliv činností. Nemusí být jen nutně lovecká. Agility, flyball, cviky ovladatelnosti nebo jen házení balónku, hlavně kontakt se svým pánem, to je to, co dělá Jack Russell teriéra úžasným společníkem, se kterým nikdy nemůžete mít "blbou" náladu. Je velmi inteligentní a citlivý. Umí být i úžasně něžný, to když se k Vám přitulí, "že už toho bylo dneska dost".

Je skvělý hlídač a vůbec ne uječený, jak by si někdo mohl u tak malého teriéra představit. Štěká, až když má důvod, na konkrétní věc. Jinak upozorňuje pobufáváním nebo jen temperamentním projevem.

Na první pohled voříšek, kterých běhá po vesnicích dost. Ovšem po prvním kontaktu, zjistíte, že se jedná o velmi přitažlivé stvoření, o malého Velkého psa, bez kterého si vlastně už nedovedete představit žití.

Žádné komentáře:

Search

TOPlist
Create your own banner at mybannermaker.com!